Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΆΝΝΑΣ

 Στην Παλαιά Διαθήκη μας παρουσιάζεται η ιστορία της Άννας της Στείρας (Α’ Σαμουήλ 1,1-2,10). Θα ήθελα να σταθώ εδώ λίγογιατί η Αγία Γραφή μας χρησιμεύει ως οδηγός στο δρόμο μας και φωτίζει τα γεγονότα της ζωής μας.

Ποια είναι τα πρόσωπα σε αυτή την αφήγησηΕίναι η Άννα η στείραη αντίζηλος τηςη Φεννάναπου την περιφρονούσεο σύζυγος τους Ελκανάπου αγαπούσε την Άννα πάνω απόλαο ιερέας Ηλίο οποίος έκρινε κατά τα φαινόμενακαι τέλος ο Θεός που μόνο Εκείνος βλέπει τα τρίσβαθα της καρδιάς του καθενός.

Η Άννακαταρρακωμένη από την πίκρα της που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και που την περιφρονούσανπήγε στον Ναό για να προσευχηθεί στον Κύριοτη μόνη της ελπίδαΈδωσε όρκο: « ̓ Αδωναΐ Κύριε ̓ Ελωὲ Σαβαώθἐὰν ἐπιβλέπων ἐπιβλέψῃς ἐπὶ τὴν ταπείνωσιν τῆς δούλης σου καὶ μνησθῇς μου καὶ δῷς τῇ δούλῃ σου σπέρμα ἀνδρῶνκαὶ δώσω αὐτὸν ἐνώπιόν σου δοτὸν...». Ο ιερέας Ηλί την παρακολουθούσεΒλέποντας ότι δεν προσευχόταν μεγαλοφώνωςόπως ήταν το έθιμο τότεκαι ότι τα χείλη της κινούνταν σιωπηλάνόμιζε ότι ήταν μεθυσμένητην έκρινε βασιζόμενος στα φαινόμεναΟ Θεόςωστόσοπου βλέπει τα βάθη της καρδιάς όλων μαςάκουσε τη σιωπηλή κραυγή της Άννας.

Η Άνναζητώντας συγγνώμηεξήγησε στον Ηλί τον πόνο τηςο οποίος τελικά την παρηγόρησεδιορθώνοντας την κρίση του και της είπε: «Πορεύου εἰς εἰρήνην· ὁ ΘεὸςἸσραὴλδώῃσοιπᾶναἴτημάσου,ὃᾐτήσωπαῤαὐτοῦ».

Παρηγορημένηη Άννα έφυγε και τεκνοποίησε μέσα σε εκείνο το χρόνο τον γιο τηςΣαμουήλ.

Αφού είχε απογαλακτισθεί ο γιος τηςη Άννα επέστρεψε στο Ναό για να προσευχηθείΑυτή τη φοράόχι πλέον με πικρίααλλά με χαρά: «Εστερεώθη ἡ καρδία μου ἐν Κυρίῳὑψώθη κέρας μου ἐν Θεῷ μου· ἐπλατύνθη ἐπ ̓ ἐχθρούς μου τὸ στόμα μουεὐφράνθην ἐν σωτηρίᾳ σουΟτι οὐκ ἔστιν ἅγιος ὡς Κύριοςκαὶ οὐκ ἔστι δίκαιος ὡς ὁ Θεὸς ἡμῶν· οὐκ ἔστιν ἅγιος πλήν σουΜὴ καυχᾶσθεκαὶ μὴ λαλεῖτε ὑψηλάμὴ ἐξελθέτω μεγαλορρημοσύνη ἐκ τοῦ στόματος ὑμῶνὅτι Θεὸς γνώσεων Κύριος καὶ Θεὸς ἑτοιμάζων ἐπιτηδεύματα αὐτοῦ.Τόξον δυνατῶν ἠσθένησεκαὶ ἀσθενοῦντες περιεζώσαντο δύναμιν·».

Ποια διδάγματα μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτή την ιστορίαΓια τα παιδιά της Φεννάνατην οποία η φύση είχε προικίσει με γονιμότηταδεν γνωρίζουμε ούτε καν τα ονόματά τουςενώ ο Σαμουήλτο παιδί της Άνναςέγινε ένας μεγάλος προφήτης.

Αργότεραη ιστορία μας λέει για τους γιους του Ηλίοι οποίοι κατέληξαν διεστραμμένοι επειδή ήταν ανεπαρκώς παιδαγωγημένοιλόγω της δειλίας του πατέρα τουςΟ Θεός προκάλεσε τον θάνατο του πατέρα και των υιών του ως προειδοποιητικό σημάδι!

Ο Σαμουήλδεήταν εκείνος που συνάντησε ο Σαούλ όταν έψαχνε για τα παραστρατισμένα γαϊδούρια του πατέρα του. «῟Ωδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν...». (Αποκάλυψη 13,18)

Αν αναλύσουμε βαθύτερα την ιστορία της Άνναςσίγουρα θα βρούμε άλλα διδάγματααλλά όπως λέει ο μέγας Χρυσόστομος: «Δεν είναι χρέος μου να σας διδάξω τα πάνταείναι δικό σας χρέος να εργάζεστε και να αναζητάτεγια να μην γίνετε πολύ οκνηροί», (Επεξήγηση της επιστολής προς Ρωμαίους Α’) ή αλλού: «Γιατί να κάνετε ερωτήσειςχωρίς να δίνετε την απάντησηΓια να συνηθίσετε να μην έχετε κάθε φορά εύπεπτη τροφή και να αναζητάτε εσείς οι ίδιοιμέσα στις σας σκέψεις σαςτο κλειδί για τα ερωτήματα που σας απασχολούν», (Ομιλία περί των ονομάτων).

Αρχιμανδρίτης Κασσιανός

μετάφραση : Artemis Couroupaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΈΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ

  Οι Ισραηλίτες ζήτησαν έναν «Θεό που να περπατάει», καθώς τα άλλα έθνη είχαν θεούς από ξύλο και πέτρα. Εκείνοι, όμως, είπαν στον Ααρών: « (...