Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Συλλογισμοί

 Ο Θεός αποκάλυψε τον εαυτό του στον Μωυσή στην φλεγόμενη βάτο, ως εκείνος που είναι: «Ο Ων». Η μετάφραση της λέξης «Ων» δεν είναι σωστή επειδή ο Θεός δεν είναι ένα πράγμα, αλλά ένα πρόσωπο ή μάλλον τρία πρόσωπα. 

Αυτά ως προς τη μετάφραση. Ο Θεός Είναι. Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, βρίσκεται έξω από το χρόνο που περνάει. Ωστόσο, δεν είναι στατικός, διότι είναι η ζωή, όπως λέει ο Χριστός για τον εαυτό του: «ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή» (Ιωαν. 11.25), «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή» (Ιωαν. 14.6). Ως εικόνα, θα μπορούσε κανείς να πάρει έναν κύκλο, στον οποίο κάποιος κινείται προς τα εμπρός χωρίς να προχωρά, διότι δεν έχει ούτε αρχή ούτε όριο. 

Το να θέλουμε να αναπαραστήσουμε την αιωνιότητα ή το άπειρο του Θεού είναι πέρα από την κατανόησή μας, γιατί είμαστε συνηθισμένοι και περιορισμένοι σε αυτό που μας είναι οικείο - το χρόνο και το χώρο. Ο Θεός, εντούτοις, εμπεριέχει το χρόνο στην αιωνιότητα του, καθώς και ολόκληρο το πεπερασμένο σύμπαν. 

Οι Πατέρες μιλούν για μια σταθερή κίνηση. Ο Θεός είναι η ίδια η σταθερότητα, και μολονότι είναι αμετάβλητος, είναι ταυτόχρονα σε κίνηση, επειδή είναι η ίδια η ζωή. Το να θέλεις να κατανοήσεις αυτό που μόλις είπα δεν είναι δυνατό για τον άνθρωπο, επειδή ο Θεός είναι ακατανόητος. Κάποιος μπορεί μόνο να θαυμάσει και θα έλεγα ακόμη να ριγήσει μπροστά στη θεία φύση. 

Το να θέλουμε να κατανοήσουμε ένα μικρό λουλούδι ήδη υπερβαίνει των δυνατοτήτων μας. Ποια είναι η ζωή που το διέπει, η ευθραυστότητά της, η ευαισθησία της, η γονιμότητά της κλπ.; Πόσο μάλλον το Θεό, ο οποίος είναι ο Δημιουργός αυτού του λουλουδιού. Δεν μπορεί να Τον συλλάβει η λογική μας, επειδή υπερβαίνει κάθε λογισμό, κάθε λογική, κάθε υπόθεση. Μόνο μέσω της πίστης και της αγάπης μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. 

Συχνά ψάλλουμε στους λειτουργικούς ύμνους: «Ω παράδοξον θαῦμα...». Όλα τα έργα του Κυρίου είναι παράδοξα: η ενσάρκωσή Του στη μήτρα της Παναγίας, για παράδειγμα, η σταύρωση, η οποία ήταν το πιο άθλιο μαρτύριο που, όμως, αποτέλεσε τη σωτηρία του κόσμου και τη δόξα της Εκκλησίας, την μεγαλοσύνη της οποία μόλις γιορτάσαμε. 

Αρχιμανδρίτης Κασσιανός


μετάφραση : Artemis Couroupaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΈΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ

  Οι Ισραηλίτες ζήτησαν έναν «Θεό που να περπατάει», καθώς τα άλλα έθνη είχαν θεούς από ξύλο και πέτρα. Εκείνοι, όμως, είπαν στον Ααρών: « (...