Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μακάριοι είναι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να έχουν δει

 Το να έχεις οράματα, έκσταση ή άλλες υπερφυσικές εμπειρίες προϋποθέτει έναν ορισμένο βαθμό αγιότητας. Οι απλοί πιστοί και αμαρτωλοί σαν εμένα έχουν το πολύ όνειρα. Άλλο πράγμα είναι βέβαια ένα προφητικό όνειρο και άλλο πράγμα είναι τα συνηθισμένα όνειρα που βλέπουμε κάθε βράδυ, για να μην αναφέρουμε τα ατυχή. 

Ωστόσο, όσοι έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο πνευματικότητας δεν βιώνουν απαραιτήτως υπερφυσικά φαινόμενα. Είναι γραμμένο: «...μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες, καὶ πιστεύσαντες (Ιωάν. 20:29) Αυτοί περπατούν μέσα στη νύχτα, καθοδηγούμενοι μόνο από τη σταθερή και ακλόνητη πίστη τους, και τα προσόντα τους είναι μεγαλύτερα. Το να έχουμε οράματα κ.λπ. δίνεται ως παρηγοριά ακριβώς για να ενισχύσει την πίστη μας. 

Τα χαρίσματα, από την άλλη πλευρά, όπως το χάρισμα της προφητείας, η τέλεση θαυμάτων και άλλα παρόμοια, μπορούν να δοθούν στους απλούς πιστούς, ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται εκτός Εκκλησίας, όπως σημειώνει το Ευαγγέλιο: «Διδάσκαλε, εἴδομέν τινα ἐν τῷ ὀνόματί σου ἐκβάλλοντα δαιμόνια, ὃς οὐκ ἀκολουθεῖ ἡμῖν, καὶ ἐκωλύσαμεν αὐτόν, ὅτι οὐκ ἀκολουθεῖ ἡμῖν. - ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπε· μὴ κωλύετε αὐτόν· οὐδεὶς γάρ ἐστιν ὃς ποιήσει δύναμιν ἐπὶ τῷ ὀνόματί μου καὶ δυνήσεται ταχὺ κακολογῆσαί με. ὃς γὰρ οὐκ ἔστι καθ᾿ ὑμῶν, ὑπὲρ ὑμῶν ἐστιν.» (Μκ 9:38) Είναι επίσης γραμμένο: Την ημέρα της κρίσης, πολλοί θα μου πουν: «πολλοὶ ἐροῦσίν μοι ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, Κύριε κύριε, οὐ τῷ σῷ ὀνόματι ἐπροφητεύσαμεν, καὶ τῷ σῷ ὀνόματι δαιμόνια ἐξεβάλομεν, καὶ τῷ σῷ ὀνόματι δυνάμεις πολλὰς ἐποιήσαμεν; καὶ τότε ὁμολογήσω αὐτοῖς ὅτι Οὐδέποτε ἔγνων ὑμᾶς· ἀποχωρεῖτε ἀπ᾽ ἐμοῦ οἱ ἐργαζόμενοι τὴν ἀνομίαν.» (Ματθ. 7:22-23). Τα χαρίσματα δεν αποτελούν επομένως ένδειξη αγιότητας και μπορούν να δοθούν σε έναν απλό αμαρτωλό για το κοινό καλό. 

Οι άγιοι δεν κάνουν απαραιτήτως θαύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως πιθανώς δεν έκανε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - ο μεγαλύτερος μεταξύ των τέκνων των ανθρώπων - ή ακόμη και η Παναγία. Ήταν γεμάτοι αρετές, και αυτό είναι εκείνο που μετράει για τη σωτηρία μας. 

Συμπέρασμα: Μη ζητάτε πνευματικές εμπειρίες, όπως οράματα, οπτασίες ή άλλα, γιατί δεν μας προάγουν στην πορεία μας και ο Πονηρός μπορεί εύκολα να τα μιμηθεί για να μας παραπλανήσει. Τα χαρίσματα, από την άλλη πλευρά, δίνονται για την οικοδόμηση της Εκκλησίας και όχι για τη δική μας δόξα και κινδυνεύουν να μας κάνουν να υποπέσουμε στην υπερηφάνεια. Ας βαδίσουμε, λοιπόν, ταπεινά στη νύχτα της πίστης, ώστε μια μέρα να δούμε τη δόξα που μας έχει υποσχεθεί. Και πάλι τονίζω: το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουμε εμπειρίες στην πνευματική ζωή δεν είναι οπωσδήποτε σημάδι ότι προοδεύουμε καλά. Μπορεί απλώς να οφείλεται στη χλιαρότητά μας! 

Αρχιμανδρίτης Κασσιανός


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΌΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΉΡΟΣ

       Χωρίς να θέλω να παίξω τον συνήγορο του διαβόλου... Ο Χίτλερ διάβαζε  πάντα τους λόγους του πρώτα σε έναν απλό άνθρωπο και μετά τους ...